از سازمان جهانی بهداشت در سال 2017: Depression: let’s talk "افسردگی: بیا صحبت کنیم"
سازمان جهانی بهداشت همه ساله به مناسبت روز جهانی بهداشت (8 آوریل مصادف با 18 فروردین) و با هدف افزایش توجه و آگاهی عموم مردم و تمرکز اقدامات و فعالیتها یکی از موضوعات مبتلا به جوامع را انتخاب میکند. شعار سال 1396 این سازمان به “افسردگی” میپردازد. افسردگی اختلال روانی شایعی است که تمامی جوامع و تمامی گروههای سنی را درگیر میکند. افسردگی با این نشانهها شناخته میشود: ” احساس غم پایدار و کاهش تمایل به انجام کارهایی که بهصورت معمول از آن لذت میبریم وقتی که با ناتوانی در انجام وظایف روزمره حداقل به مدت دو هفته به طول انجامد”.
افراد افسرده برخی از علائم زیر را دارا میباشند:
– خستگی و کاهش انرژی
– تغییر در اشتها بهصورت پرخوری عصبی و یا کاهش اشتها
– کاهش یا افزایش خواب
– اضطراب
– کاهش تمرکز
– بیقراری و ناآرامی
– احساس گناه، بیارزشی و یا درماندگی
– افکار خودآزاری یا تمایل به خودکشی
البته افسردگی قابل پیشگیری و درمان است و انتظار میرود نتایج زیر به دنبال طرح این شعار حاصل شود: عموم مردم با افسردگی، علل ایجادکننده آن و عواقب افسردگی از قبیل خودکشی بیشتر آشنا شوند و بدانند که برای پیشگیری یا درمان آنچه اقداماتی میتوانند انجام دهند. افراد مبتلا به افسرده به دنبال درمان آن باشند. خانواده، دوستان و همکاران افراد مبتلا به افسردگی یاد بگیرند که چگونه از آنها حمایت کنند. طبق اعلام سازمان بهداشت جهانی، افسردگی بر بیش از ۳۰۰ میلیون نفر در جهان تأثیر داشته و علت اصلی ناتوانی و سلامت نامناسب در بین مردم جهان است. به گفته محققان شمار افراد مبتلا به افسردگی بین سالهای ۲۰۰۵ و ۲۰۱۵ تا بیش از ۱۸ درصد افزایش یافته است اما عدم حمایت و ترس از رسوایی مانع از دریافت درمان مناسب توسط بسیاری از افراد میشود.
دکتر مارگارت چان، مدیرکل سازمان بهداشت جهانی، دراینباره میگوید: «این ارقام جدید هشداری برای تمامی کشورهاست تا بار دیگر در مورد شیوههای خود برای حفظ سلامت ملتشان و درمان فوری آن اقدام نمایند.» کمپین یکساله سازمان بهداشت جهانی موسوم به «افسردگی: اجازه دهید در موردش صحبت کنیم» در تلاش برای برآورد تعداد افراد مبتلا به افسردگی که درصدد دریافت کمک بودند، هست. یکی از شیوههای اصلی انجام این کار کاهش تعصب در مورد بیماری روانی است.
طبق اعلام این سازمان، بهطور میانگین تنها ۳ درصد بودجه سلامت دولتی به سلامت روان اختصاص داده میشود، که در کشورهای کم درآمد کمتر از یک درصد و در کشورهای پردرآمد تا ۵ درصد است. حتی در کشورهای ثروتمند، در حدود ۵۰ درصد از افراد مبتلا به افسردگی تحت درمان قرار نمیگیرند. البته افسردگی قابل پیشگیری و درمان است و انتظار میرود از نتایج حاصل از طرح این شعار عموم مردم با افسردگی، علل ایجادکننده آن و عواقب افسردگی از قبیل خودکشی بیشتر آشنا شوند و بدانند که برای پیشگیری یا درمان آنچه اقداماتی میتوانند انجام دهند. افراد مبتلا به افسردگی به دنبال درمان آن باشند و همچنین خانواده، دوستان و همکاران افراد مبتلا به افسردگی یاد بگیرند که چگونه از آنها حمایت کنند.
اطلاعاتی در مورد افسردگی
اگر شما در حال سازماندهی یک فعالیت یا در حال تهيه محتواهاي خودتان در این کمپین هستید در اینجا برخی از حقایق و آماری که ممکن است مورد استفاده شما قرار گیرد آورده شده است:
• در سرتاسر جهان اختلالات روانی شایع در حال افزایش است. بین سالهای 1990 و 2013 تعداد افرادي که از افسردگی یا اضطراب رنج میبرند نزدیک به 50 درصد افزایش یافته است.
• نزديک به 10 درصد از جمعیت جهان تحت تأثیر یک یا هر دو نوع این شرايط هستند. افسردگی بهتنهایی 10 درصد از سالهای عمر از دست رفته به خاطر ناتواني را در جهان به خود اختصاص داده است.
• در شرایط غیرمنتظره و کشمکشهاي پيش رو يک نفر از هر پنج نفر در معرض خطر افسردگی و اضطراب قرار دارند.
• افسردگی خطر ابتلا به دیگر بیماریهای غیر واگير، مانند دیابت و بیماریهای قلبی و عروقی را افزایش میدهد، متقابلاً نیز بیماریهایی مانند دیابت و بیماریهای قلبی و عروقی خطر ابتلا به افسردگی را افزایش میدهد.
• افسردگی پس از زایمان در زنان باردار میتواند در روند رشد نوزادان تأثیر گذارد.
• در بسیاری از کشورهای جهان حمایت و پشتیبانی در دسترس برای افراد مبتلا به اختلالات روانی بسیار کم است یا وجود ندارد. حتی در کشورهای با درآمد بالا، حدود 50 درصد از افراد مبتلا به افسردگی درمان نمیشوند.
• عدم وجود درمان براي اختلالات روانی شایع، هزینههای بالای اقتصادی را به بار میآورد: شواهد جدید از یک مطالعه انجام شده به سفارش WHO نشان میدهد که افسردگی و اختلالات اضطرابی به تنهایی ساليانه هزینهای بیش از یک تریلیون دلار دارد.
• شایعترین اختلالات سلامت روان با هزینهای نسبتاً کم قابل پیشگیری و درمان هستند.
جهت اطلاع بیشتر در مورد افسردگی و برنامهها و اهداف روز جهانی بهداشت به سایت مربوطه به آدرس زیر مراجعه نمایید: